@techreport{oai:mie-u.repo.nii.ac.jp:00010732, author = {塚田, 森生 and TSUKADA, Morio and 秋野, 順治 and 樋口, 浩和 and HIGUCHI, Hirokazu}, month = {Apr}, note = {application/pdf, アテモヤとチェリモヤの花の香気成分をGC/MSで分析し,また半導体センサで花香量の経時変化を測定した.チェリモヤの♀花と♂花いずれでも香りの主要な成分は各種カルボン酸エステルであったが,構成比は雌雄で異なっていた.また,アテモヤでもほぼ同様であった.これらは通常は果実の香りに多く、チェリモヤ等の花は化学的に果実に擬態して果実食性の昆虫を誘引していると考えられた。花香の量には一つの花につき通常2回、ピークが存在した.このように花香の量を経時的に変化させることで昆虫を効率よく利用できると考えられた。, Flower odors of cherimoya and atemoya were investigated. These fruit trees are known to be pollinated by fruit-eating nitidulid beetles. GC and GC/MS revealed that most of the floral odor were esters. As esters are main components of fruits odor, it was suggested that Annona spp. flowers mimic fruits chemically to attract frugivorous nitidulid beetles as pollinators. A semiconductor gas sensor was used to clarify temporal change of odor intensity. In cherimoya, two peaks were found in the evening of female stage and male stage. In atemoya, peaks were found in the morning and evening, suggesting 12h cycle of floral activity., 平成21~23年度科学研究費補助金(基盤研究(C))研究成果報告書, 21580065}, title = {原始的な花粉媒介システムにおける花および果実の香り成分とその生態学的機能}, year = {2012} }