@techreport{oai:mie-u.repo.nii.ac.jp:00012466, author = {粟冠, 和郎 and SAKKA, Kazuo and 粟冠, 真紀子 and SAKKA, Makiko and 五十嵐, 康弘 and IGARASHI, Yasuhiro}, month = {May}, note = {application/pdf, セルロースを炭素源とする培地で培養したRuminiclostridium thermocellum菌体から抽出した黄色色素はカロテノイドであると予想された。R. josuiからも黄色色素が抽出された。前者の黄色色素を吸着したセルロースは対照セルロースに比べ、R. thermocellum及びR. josuiのセルロソームにより効率的に分解された。R. josuiの黄色色素を吸着したセルロースはR. josui酵素により効率的に分解されたがR. thermocellum酵素による分解高効は低かった。これらの結果は、両菌由来の黄色色素が異なる機構でセルロース分解を高めることを示唆した。, Yellow substance was extracted with acetone from Ruminiclostridium thermocellum cells anaerobically grown on microcrystalline cellulose (Funacel) as the carbon source, purified, and expected to be a carotenoid-like compound by structural analysis. Yellow substance was also extracted from Ruminiclostridiurm josui cells with 1-propanol but not acetone. R. thermocellum yellow substance-adsorbed cellulose was efficiently hydrolyzed by not only R. thermocellum cellulosome but also R. josui cellulosome. On the other hand, R. josui yellow substance-adsorbed cellulose was efficiently hydrolyzed by R. josui cellulosome but not R. thermocell um cellulosome. These results suggest that the mechanisms by which cellulose degradability is enhanced are different and dependent on the origins of yellow substances., 2013年度~2016年度科学研究費補助金(基盤研究(B))研究成果報告書, 25292049}, title = {セルロースの酵素分解を促進する黄色色素の促進機構の解明および新規黄色色素の単離}, year = {2017} }