@techreport{oai:mie-u.repo.nii.ac.jp:00015282, author = {及川, 伸二 and OIKAWA, Shinji and 山嶋, 哲盛 and YAMASHIMA, Tetsumori and 小林, 果 and KOBAYASHI, Hatasu}, month = {May}, note = {application/pdf, アルツハイマー病の発症には多くの要因が関係すると考えられているが、近年脂質類のアルツハイマー病への関与を示す報告が多数なされている。脂質は、加熱などにより酸化され過酸化脂質を生じ、この過酸化脂質がさらに生体に酸化ストレスをもたらすことがよく知られている。本研究では、過酸化脂質などにより酸化ストレスを暴露したサルを用いて、細胞死誘導と酸化損傷タンパク質の変動について明らかにした。, Alzheimer's disease is the most common type of dementia and progressive neurodegenerative disease. The recent findings suggest that lipid peroxidation plays an important role in the pathogenesis of Alzheimer's disease. It is well known that lipids are oxidized by heating to produce lipid peroxides, which further cause oxidative stress in the body. In the present study, we investigated the induction of cell death and changes in oxidative damage proteins in monkeys exposed to oxidative stress., 2018年度~2020年度科学研究費補助金(挑戦的研究(萌芽))研究成果報告書, 18K19673}, title = {過酸化脂質によるアルツハイマー病発症機構の解明}, year = {2021}, yomi = {オイカワ, シンジ and ヤマシマ, テツモリ and コバヤシ, ハタス} }