@article{oai:mie-u.repo.nii.ac.jp:00002911, author = {大川, 博徳 and Ohkawa, Hironori}, journal = {三重大学教育学部研究紀要. 自然科学}, month = {Feb}, note = {application/pdf, ガスクロマトグラフ法による食品中の蓚酸の定量分析法を確立した。本法は、試料抽出液を蒸発乾涸し、7%塩酸メタノールでメチル化後、クロロホルム抽出を行いガスクロマトグラフで分析する方法である。固体試料は水(可溶性蓚酸)及び2N塩酸(総蓚酸)で抽出する。液体試料からの回収率は100.6%であり、固体試料を水及び2N塩酸で抽出した場合はそれぞれ96.2-97.9%及び95.0%であった。本法の利点は、分析操作が簡易であり、試料が少量で済み、迅速に、しかも精確に定量できることである。定量最小量は20μgである。本法を用いて、ホウレン草及び嗜好飲料中の蓚酸の分析を行った。@@@A new quantitative determination method for oxalic acid in foods by gas choromatography has been established. This method consists of concentration of sample extract to dryness followed by methylation of the oxalic acid with 7 per cent hydrochloric acid-methanol, subsequent extraction with chloroform and gas chromatographic analysis. Solid sample was extracted with water (soluble oxalic acid) and 2N hydrochloric acid (total oxalic acid). The recovery from liquid sample was 100.6 per cent, while the recoveries from the extracts of solid samples with water and 2N hydrochloric acid were 96.2-97.9 and 95.0 per cent respectively. The advantages of the technique are simplicity, smaller sample size, rapidity and accuracy. The minimum quantity for determination is 20 μg. The contents of oxalic acid in spinach and some beverages were analyzed with this method.}, pages = {117--131}, title = {ガスクロマトグラフィーによる食品中の蓚酸の定量}, volume = {35}, year = {1984} }