@article{oai:mie-u.repo.nii.ac.jp:00003075, author = {大川, 博徳 and Ohkawa, Hironori}, journal = {三重大学教育学部研究紀要. 自然科学}, month = {Mar}, note = {application/pdf, 著者らが最近開発したガスクロマトグラフ法を用いて、引き続き16種類の野菜中のシュウ酸の定量を行った。「おかひじき」及び「ふだんそう」には非常に高濃度の総シュウ酸が含まれていた。また、いもは分析した5種類の何れからも定量された。8種類のでん粉中のシュウ酸量にはバラツキが見られた。「さつまいも」に多く、「米」、「サゴ」、「じゃがいも」及び「とうもろこし」には含まれていなかった。@@@Soluble and total oxalic acids in 16 vegetables were determined by the gas chromatographic method which had been established by the author and his colleagues. ‘Saltwort’and‘Swiss chard’contained a very high quantity of total oxalic acid. Oxalic acids were determined in all 5 potatoes. The quantities of oxalic acid in 8 starches were varied. The quantity was high in‘Sweet potato’, while‘Rice’,‘Sago’‘Potato’and‘Corn’contained neither soluble nor insoluble oxalic acid.}, pages = {51--56}, title = {ガスクロマトグラフィーによる食品中のシュウ酸の定量 : 3. 野菜に含まれるシュウ酸量 (III) : 4. いも及びでん粉に含まれるシュウ酸量}, volume = {46}, year = {1995} }