@article{oai:mie-u.repo.nii.ac.jp:00005756, author = {Ogawa, Yukiyoshi and 小川, 幸持}, journal = {三重大学生物資源学部紀要 = The bulletin of the Faculty of Bioresources, Mie University}, month = {Jan}, note = {application/pdf, Gibberellin A₃(GA₃)-induced α-amylase production in embryonated endosperms and de-embryonated endosperms of Avena fatua seeds was examined. The seeds cut into halves were termed as embryonated halves and endosperm halves, respectively. The embryonated halves produced less α-amylase than the endosperm halves. α-Amylase production of both halves increased with lengthening after-ripening period, being far less in the embryonated halves. The α-amylase production of the endosperm halves decreased remarkably when intact seeds were imbibed at temperatures of 20° to 30℃ before removal of the embryo. The inhibitory effect caused by the presence of the embryo disappeared by notching pricking or burnt-needling the embryo or its near around. Exogenous abscisic acid (ABA) inhibited α-amylase production even when the embryo was absent. The implications of these experimental evidences are discussed in relation to the mechanism of the inhibitory influence of the embryo on the GA₃-induced α-amylase production in the endosperm of A. fatua seeds., 野性エンバク(Avena fatua)の種子(えい果)を横半分に切断して,胚のある側と胚のない側に分けて,ジベレリンA₃(GA₃)誘導α-アミラーゼ生成を比較した。 1.胚のある側のα-アミラーゼ生成は,胚のない側のアミラーゼ生成に比べて,著しく少なかった。 2.胚のある側および胚のない側,それぞれのα-アミラーゼ生成は,後熟の進行にともない増加した。しかし,胚のある側の増加程度は,胚のない側に比べ著しく少なかった。 3.完全種子を,5℃から15℃で吸水した後,切断した胚のない側のα-アミラーゼ生成は多かった。これに反して,25℃あるいは30℃で吸水した後,切断した胚のない側のα-アミラーゼ生成は,著しく減少した。 4.胚のある側の胚直接に,あるいは胚盤の先きの部分に,小さい穴,または浅い切り込みをつけるか,または熱処理をすると,胚によるα-アミラーゼ生成の抑制作用は完全に消失した。 5.胚の抑制作用は,外生アブシジン酸(ABA)の作用によって代替された。 上記の実験結果は,A.fatua種子の胚は,胚乳におけるGA₃誘導α-アミラーゼ生成を抑制することを示している。胚による抑制作用,および胚あるいはその周辺の外科的処理によって,胚の抑制作用が消失する現象の生化学的機構をさらに研究する必要がある。}, pages = {77--88}, title = {Inhibitory Influence of the Embryo on Gibberellin A₃-Induced α-Amylase Production in Endosperm of Avena fatua Seed}, volume = {9}, year = {1993} }