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  1. 20 教育学部・教育学研究科
  2. 20K 科研費報告書
  3. 2018年度

澱粉食品へのアルカリ性物質の作用機構

http://hdl.handle.net/10076/00018869
http://hdl.handle.net/10076/00018869
daebdd1e-36bf-49d2-99c9-b204e0731046
名前 / ファイル ライセンス アクション
2019RP0009.pdf 2019RP0009 (214.3 kB)
Item type 報告書 / Research Paper(1)
公開日 2020-01-21
タイトル
タイトル 澱粉食品へのアルカリ性物質の作用機構
言語 ja
タイトル
タイトル The mechanism of affecting alkali substances in starch products
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 澱粉
キーワード
主題Scheme Other
主題 テクスチャー
キーワード
主題Scheme Other
主題 アルカリ性物質
キーワード
主題Scheme Other
主題 糊化
キーワード
主題Scheme Other
主題 老化
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_18ws
資源タイプ research report
著者 平島, 円

× 平島, 円

ja 平島, 円

ja-Kana ヒラシマ, マドカ

en HIRASHIMA, Madoka

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高橋, 亮

× 高橋, 亮

ja 高橋, 亮

ja-Kana タカハシ, リョウ

en TAKAHASHI, Rheo

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 pHを高くし,アルカリ性に調整したコーンスターチ,タピオカ澱粉,ジャガイモ澱粉の糊化および老化特性について検討した。高pHでの澱粉の糊化は,pHにより同様の傾向を示した。いずれの澱粉においてもpH11付近では糊化が起こりにくいため,澱粉糊液の粘度は低下した。一方,pH12を超えると糊化が起こりやすくなるため,糊液の粘度は上昇した。しかし,pH13付近では糊液の粘度は著しく低下した。これはアミロース鎖やアミロペクチン鎖の分解が原因だと考えられる。
コーンスターチとジャガイモ澱粉糊液の保存に伴う離水量はpHが高くなるほど少なく,高pHほど老化の進行がゆるやかになるとわかった。
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The gelatinization and retrogradation of cornstarch, tapioca starch and potato starch at higher pH were investigated. The pH was adjusted by using alkali buffer and alkali salts. The gelatinization of various starches at higher pH varied with depending on the pH. The viscosity of pastes for all kinds of starches decreased at around pH11, because the gelatinization of starches inhibited. On the other hand, the gelatinization of starches was promoted at around pH12, then the viscosity of starch pastes increased. However, the viscosity of pastes at around pH13 greatly decreased because it possibly caused the degradation of amylose and amylopectin.
The retrogradation of cornstarch and potato starch was inhibited with increasing pH, then the syneresis of starch pastes stored decreased with increasing pH.
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 2015年度~2017年度科学研究費補助金(基盤研究(C))研究成果報告書
書誌情報
発行日 2018-05-23
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
出版者
出版者 三重大学
出版者(ヨミ)
ミエダイガク
科研費番号
内容記述タイプ Other
内容記述 15K00782
資源タイプ(三重大)
Kaken / 科研費報告書
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Ver.1 2023-06-19 14:55:56.479180
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