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  1. 50 大学院生物資源学研究科・生物資源学部
  2. 50C 紀要
  3. 三重大学生物資源学部紀要 = Bulletin of the Faculty of Bioresources, Mie University
  4. 3 (1990)

醤油酵母の細胞融合に関する研究 : 第一報 栄養要求株の取得とプロトプラスト再生条件の検討

http://hdl.handle.net/10076/3090
http://hdl.handle.net/10076/3090
a236529d-0cee-4c69-89f0-dcb1948032de
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN100738460000306.pdf AN100738460000306.pdf (513.9 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2007-05-09
タイトル
タイトル 醤油酵母の細胞融合に関する研究 : 第一報 栄養要求株の取得とプロトプラスト再生条件の検討
言語 ja
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 Soy-sauce yeast
キーワード
主題Scheme Other
主題 auxotrophic mutant
キーワード
主題Scheme Other
主題 cell fusion
キーワード
主題Scheme Other
主題 protoplast
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 山田, 哲也

× 山田, 哲也

ja 山田, 哲也

en Yamada, Tetsuya

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小瀬古, 茂樹

× 小瀬古, 茂樹

ja 小瀬古, 茂樹

en Koseko, Shigeki

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小竹原, 聡

× 小竹原, 聡

ja 小竹原, 聡

en Kotakebara, Satoshi

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尾崎, 安宣

× 尾崎, 安宣

ja 尾崎, 安宣

en Ozaki, Yasunori

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久松, 眞

× 久松, 眞

ja 久松, 眞

en Hisamatsu, Makoto

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 For improvement of Soy-sauce fermentation process, Z. rouxii, a Soy-sauce yeast, was tried to have more alcohol fermentation activity by cell fusion with S. cerevisiae. The result are following:
1 To check the success of cell fusion, auxotrophic mutants of the both yeast were obtained from both original strains by NTG treatment and they were four strains of Z. rouxii (ade⁻), one strain of S. cerevisiae (lys⁻) and four strains of S. cerevisiae (his⁻).
2 As the result of production of double marker mutant, Cycloheximide resistance strain was selected from S. cerevisiae (lys⁻).
3 Protoplast of yeast was prepared by Zymolyase treatment, and cell fusion of protoplast was attempted in 30% PEG solution contained 50 mM CaCl₂, and fused cell was regenerated on the synthetic medium agar.
4 Eight colonies were obtained by the above method. All of them have activity of galactose fer-mentation, but none of them has ability of sucrose assimilation. They have the same extent activity of alcohol fermentation and NaCl tolerance activity as S. cerevisiae. SDS electrophoretic patterns of them are resemble to S. cerevisiae.
5 Addition of cell wall components such as β-1, 3 glucan, mannan, cell wall from S. cerevisiae, to the regeneration medium agar was observed no favourable contribution to regeneration yield of protoplast.
書誌情報 三重大学生物資源学部紀要 = The bulletin of the Faculty of Bioresources, Mie University

巻 3, p. 71-78, 発行日 1990-02-28
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0915-0471
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10073846
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
日本十進分類法
主題Scheme NDC
主題 498
その他のタイトル
言語 en
値 Studies on Cell Fusion of Soy-Sauce Yeast : Part I Production of Auxotrophic mutant and Regeneration Condition from Protoplast
出版者
出版者 三重大学生物資源学部
ノート
値 Agropedia提供データ
資源タイプ(三重大)
値 Departmental Bulletin Paper / 紀要論文
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