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  1. 50 大学院生物資源学研究科・生物資源学部
  2. 50C 紀要
  3. 三重大学農学部学術報告 = The bulletin of the Faculty of Agriculture, Mie University
  4. 68 (1984)

酢酸資化性酵母の検索とその培養条件

http://hdl.handle.net/10076/5544
http://hdl.handle.net/10076/5544
a42d4f1a-135c-45c4-9f3d-052cfce69127
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN002343370006806.pdf AN002343370006806.pdf (359.8 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2007-07-05
タイトル
タイトル 酢酸資化性酵母の検索とその培養条件
言語 ja
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 赤木, 盛郎

× 赤木, 盛郎

ja 赤木, 盛郎

en Akaki, Morio

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水谷, 清寛

× 水谷, 清寛

ja 水谷, 清寛

en Mizutani, Kiyohiro

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宮原, 一明

× 宮原, 一明

ja 宮原, 一明

en Miyahara, Kazuaki

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山田, 哲也

× 山田, 哲也

ja 山田, 哲也

en Yamada, Tetsuya

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 1)研究室保存の352株の酵母菌(同定株113粗,末同定株239株)について,酢酸培地における生育について検討した。その結果,特に顕著な生育をする Pichia sake from. α No.84 および酒酒工場より分離した無胞子酵母のCH-13株の2菌株を選択することができた。
2)選択された菌株について,その生育におよぼすpH,酢酸濃度,窒素源の種類と濃度,生育促進物質,通気量などの影響を検討した。そして次のような培地を設定した。
CH₃COOHl 1.0%,NH₄H₂PO₄ 0.5%,KH₂PO₄ 0.1%,K₂HPO₄ 0.1%,MgSO₄・7H₂O 0.05%,コーンスチープリカー 0.1%,pH 5.5~6.0.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 We attempted to obtain yeast strains which utilize acetate as a carbon source. In this report, three hundred and fifty-two strains of yeast preserved in our laboratory were employed. These strains included one hundred and thirteen strains of identified yeast, i. e., twenty-nine strains of Pichia, forty-eight strains of Hansenula, twelve strains of Saccharomyces, nine strains of Candida, three strains of Mycotorula, frve strains each of Rhodotorula and Debaryomyces and two hundred and thirty-nine strains of unidentified yeast isolated in our laboratory.
Two strains of yeast, Pichia sake form. α No. 84 and CH-13 strain, utilizing acetate as a carbon source, were selected. The latter strain, CH-13, had been isolated from a sake brewing factory, and belongs to asporogenous yeasts.
With these selected yeast strains, cultural conditions fitted for their growth in acetate containing medium were studied, and the following medium for cell production was set up : acetic acid 1%, NH₄H₂PO₄ 0.5%,KH₂PO₄ 0.1%,K₂HPO₄ 0.1%,MgSO₄・7H₂O 0.05%, and corn steep liquor 0.1%, pH 5.5-6.0.
書誌情報 三重大學農學部學術報告 = The bulletin of the Faculty of Agriculture, Mie University

巻 68, p. 71-76, 発行日 1984-03-01
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0462-4408
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00234337
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
その他のタイトル
言語 en
値 Screening of Yeast Strains Utilizing Acetate and Their Cultural Conditions
出版者
出版者 三重大学農学部
ノート
値 Agropedia提供データ
資源タイプ(三重大)
値 Departmental Bulletin Paper / 紀要論文
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Ver.1 2023-06-19 13:44:08.479409
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