ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 50 大学院生物資源学研究科・生物資源学部
  2. 50C 紀要
  3. 三重大学農学部学術報告 = The bulletin of the Faculty of Agriculture, Mie University
  4. 72 (1986)

The Relation between Palatability and Chemical Composition of Herbages Cultivated in the Shading Condition

http://hdl.handle.net/10076/6838
http://hdl.handle.net/10076/6838
420b23ca-37c4-4682-a553-a0f663c00813
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN002343370007204.pdf AN002343370007204.pdf (371.4 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2007-08-10
タイトル
タイトル The Relation between Palatability and Chemical Composition of Herbages Cultivated in the Shading Condition
言語 en
言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 後藤, 正和

× 後藤, 正和

en Goto, Masakazu

ja 後藤, 正和

Search repository
嶋田, 英作

× 嶋田, 英作

en Simada, Eisaku

ja 嶋田, 英作

Search repository
菅原, 和夫

× 菅原, 和夫

en Sugawara, Kazuo

ja 菅原, 和夫

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 This study was examined on the relation between palatability of shaded herbages and their chemical constituents, such as total nitrogen, true protein nitrogen, nitrate nitrogen, water soluble carbohydrate and total soluble carbohydrate. Palatability trials with 48 pairs of herbages, using sheep by a two-choice preference method, were carried out to compare differences between non-shaded and shaded herbages, differences among four herbage species and among herbages which were applied fertilizers with different levels of nitrogen and phosphorus and different forms of nitrogen during shading culture. The consumption rate of herbage by sheep was significantly lower (8.0-40.8 %) on the herbage containing high concentration of nitrate nitrogen than that of low nitrate nitrogen in every type of experiment. Total nitrogen tended to show a negative relation to herbage consumption. On the other hand, water soluble carbohydrate and total soluble carbohydrate partly showed a positive relation to that value. It is thought that nitrate nitrogen should be the most important factor influencing on the palatability of shaded forage plants, presumably because of a defense of sheep against nitrate poison.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 林内牧草の嗜好性低下と草中の化学成分(全窒素,蛋白態窒素,硝酸態窒素,水溶性炭水化物,熱0.7規定塩酸可溶炭水化物)との関係について検討した。すなわち,寒冷紗を用いた庇蔭下で圃場栽培した牧草について,施肥条件や牧草種の違いによる嗜好性差異,ならびに無庇蔭栽培のものとの嗜好性差異を調査して比較検討した。庇蔭牧草の嗜好性低下は,硝酸態窒素含有量の増加と,可溶性炭水化物含有量の減少が関連しての現象と推察された。とくに,嗜好性試験中における緬羊の硝酸態窒素含有率の高い牧草に対する回避的行動から,硝酸態窒素の多量な集積が庇蔭牧草の嗜好性低下に関わる第一の要因と考えられた。また,全窒素との間にも負の関係がみられたが,この場合,全窒素は庇蔭牧草の嗜好性低下に関わる直接的要因としてよりも,むしろ草中の硝酸態窒素の集積に関連している要因であると考えられた。
書誌情報 三重大學農學部學術報告 = The bulletin of the Faculty of Agriculture, Mie University

巻 72, p. 81-85, 発行日 1986-03-01
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0462-4408
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00234337
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
その他のタイトル
言語 ja
値 庇蔭牧草の嗜好性と草中の化学成分含有率との関係について
出版者
出版者 三重大学農学部
ノート
値 Agropedia提供データ
資源タイプ(三重大)
値 Departmental Bulletin Paper / 紀要論文
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-06-19 18:13:16.145997
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3