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  1. 50 大学院生物資源学研究科・生物資源学部
  2. 50A 学術雑誌論文
  3. 学術雑誌論文

FT-IR/ATR法によるコーヒー飲料の赤外分光特性抽出と主要複数成分の同時定量

http://hdl.handle.net/10076/11179
http://hdl.handle.net/10076/11179
3167637c-a526-49a6-9625-13009973b2d8
名前 / ファイル ライセンス アクション
50A13526.pdf 50A13526.pdf (1.0 MB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2010-06-25
タイトル
タイトル FT-IR/ATR法によるコーヒー飲料の赤外分光特性抽出と主要複数成分の同時定量
言語 ja
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 coffee
キーワード
主題Scheme Other
主題 mid-infrared spectroscopy
キーワード
主題Scheme Other
主題 quality
キーワード
主題Scheme Other
主題 content determination
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
著者 橋本, 篤

× 橋本, 篤

ja 橋本, 篤

en Hashimoto, Atsushi

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森, 久典

× 森, 久典

ja 森, 久典

en Mori, Hisanori

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狩野, 幹人

× 狩野, 幹人

ja 狩野, 幹人

en Kanou, Mikihito

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亀岡, 孝治

× 亀岡, 孝治

ja 亀岡, 孝治

en Kameoka, Takaharu

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島津, 秀雄

× 島津, 秀雄

ja 島津, 秀雄

en Shimazu, Hideo

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小林, 香織

× 小林, 香織

ja 小林, 香織

en Kobayashi, Kaori

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 We developed a mid-infrared (MIR) spectroscopic evaluation method of brewed coffee, whose quality and taste depend highly on properties such as the geographical origin and the roasting, grinding, blending, and extraction conditions, using an FT-IR spectrometer equipped with an attenuated total reflectance (ATR) accessory. In addition, the simultaneous content determination of the main components of coffee drink was performed by applying the FT-IR/ATR method. We studied the effects of different varieties of coffee and the degree of roasting on the MIR spectral characteristics of brewed coffee and determined the caffeine and chlorogenic acid content using the FT-IR/ATR method. Arabica (from Colombia, Brazil, and Guatemala) and Robusta (from Indonesia) coffee roasted to city was prepared as the sample. Indonesian coffee roasted to full city was also used. The differences between the second derivatives of the ATR spectra of the brewed Arabica and Robusta coffee were observed around the several absorption peaks, and the brewed coffee from Brazil had different spectral features from those of the other varieties of Arabica coffee. Additionally, the roasting conditions of the Indonesian beans were reflected in the spectral features of the brewed coffee. Moreover, the caffeine and chlorogenic acid content in brewed coffee was determined by spectroscopy. For the coffee drink that was composed of instant coffee, sugar, and coffee whitener, the content of each component was excellently determined using the FT-IR/ATR method by analyzing the spectroscopic interactions between the components
書誌情報 照明学会誌

巻 93, 号 8A, p. 501-509, 発行日 2009-08-01
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0019-2341
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00268860
権利
権利情報 本文データは学協会の許諾に基づきCiNiiから複製したものである
権利
権利情報 日本照明学会
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
日本十進分類法
主題Scheme NDC
主題 433
その他のタイトル
値 Mid-Infrared Spectroscopic Characteristics of Brewed Coffee and Simultaneous Content Determination of Main Components Using an Attenuated Total Reflection Method
出版者
出版者 日本照明学会
関係URI
関連名称 http://ci.nii.ac.jp/naid/10025013478
資源タイプ(三重大)
値 Journal Article / 学術雑誌論文
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Ver.1 2023-06-19 17:04:12.729510
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