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  1. 50 大学院生物資源学研究科・生物資源学部
  2. 50C 紀要
  3. 三重大学生物資源学部紀要 = Bulletin of the Faculty of Bioresources, Mie University
  4. 2 (1989)

バイオリアクターによる醤油製造法の研究 : 第1報 醤油モデル系による発酵条件の検討

http://hdl.handle.net/10076/3040
http://hdl.handle.net/10076/3040
c9054f91-b6b0-4fd2-ba1f-beb31f67267e
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN100738460000207.pdf AN100738460000207.pdf (509.9 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2007-04-26
タイトル
タイトル バイオリアクターによる醤油製造法の研究 : 第1報 醤油モデル系による発酵条件の検討
言語 ja
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 Soy-sauce production
キーワード
主題Scheme Other
主題 bioreactor
キーワード
主題Scheme Other
主題 fixed yeast
キーワード
主題Scheme Other
主題 ceramic
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 山田, 哲也

× 山田, 哲也

ja 山田, 哲也

en Yamada, Tetsuya

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小瀬古, 茂樹

× 小瀬古, 茂樹

ja 小瀬古, 茂樹

en Koseko, Shigeki

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坪内, 一夫

× 坪内, 一夫

ja 坪内, 一夫

en Tsubouchi, Kazuo

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久松, 眞

× 久松, 眞

ja 久松, 眞

en Hisamatsu, Makoto

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Soy‐sauce production by bioreactor was studied. Results are summarized as follows:
1. Selection of yeast fixation material; Among 8 species tested for ability to fixate yeast (Zygosac‐
charomyces rouxii SJ 002),a honeycomb type ceramic(Nippon-gaishi, cordierite) and a bead‐type ceramic
(Nippon-sharyo, R - 1) were selected. Their fixation abilty was 4.83 mg/g (wet yeast/ceramic)and 1.71
mg/g (wet yeast/ceramic),respectively.
2. Condition of fementation by bioreactor; Two different bioreactor types were sclected for the
fementation‐one was string beads(Tokyo‐rika MBR‐033, total volume; 900 ml), the other type was
cylindrical (φ4 cm x 40cm, total volume; 400 mi). The adopted medium for fementation was a modified
soy sauce medium (composition; raw soy‐sauce (kiage‐shoyu) 10%, glucose 5%, NaCl (final) 10%).
Fermentation was carried out in both systems: string bead reactor type packed with the beads, and the
cylinder type packed with honetcombs. Proper aeration(0.1 vvm) allowed for fermentation over one
week at 30°C without decreasing the yeast population.
3. Fermentation results: With both reactors, alcohol formed was 2% and residual glucose concen-
tration becane 0.56%. This indicates the alcohol conversion ratio to be 80%, and alcohol productivity
was calculated to be l.7g/dl h.
4. Practical trial of fermentation by bioreactor; Sardine hydrolyzate solution, which was prepared
with protease treatment, was adopted to check the bioreactor systems. The solution, to which 5%
glucose was added, was subjected to the string beads type bioreactor in which the yeast had been fixed.
Analysis of fermented solution rendered results regarding alcohol formaticn as well as taste evaluation of
the solution.
The above results suggest that our bioreactor system is favorable to soy souce production and new
seasoning using similar production methods.
書誌情報 三重大学生物資源学部紀要 = The bulletin of the Faculty of Bioresources, Mie University

巻 2, p. 71-79, 発行日 1989-03-30
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0915-0471
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10073846
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
日本十進分類法
主題Scheme NDC
主題 498
その他のタイトル
言語 en
値 Studies on Soy‐sauce Production by Bioreactor : Part 1. A Study on Fermentation Condition with a Soy‐sauce Model System
出版者
出版者 三重大学生物資源学部
ノート
値 Agropedia提供データ
資源タイプ(三重大)
値 Departmental Bulletin Paper / 紀要論文
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