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  1. 50 大学院生物資源学研究科・生物資源学部
  2. 50C 紀要
  3. 三重大学生物資源学部紀要 = Bulletin of the Faculty of Bioresources, Mie University
  4. 4 (1990)

バイオリアクターによる醤油製造法の研究 : 第2報 麹分解液による醸造条件の検討

http://hdl.handle.net/10076/3178
http://hdl.handle.net/10076/3178
06f26da4-b673-400a-a8be-01eb170830d0
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN100738460000407.pdf AN100738460000407.pdf (572.3 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2007-05-15
タイトル
タイトル バイオリアクターによる醤油製造法の研究 : 第2報 麹分解液による醸造条件の検討
言語 ja
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 Soy sause
キーワード
主題Scheme Other
主題 Bioreactor
キーワード
主題Scheme Other
主題 2-phenylethanol
キーワード
主題Scheme Other
主題 4-ethylguaiacol
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 小瀬古, 茂樹

× 小瀬古, 茂樹

ja 小瀬古, 茂樹

en Koseko, Shigeki

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久松, 眞

× 久松, 眞

ja 久松, 眞

en Hisamatsu, Makoto

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山田, 哲也

× 山田, 哲也

ja 山田, 哲也

en Yamada, Tetsuya

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Soy-sauce production from Koji-hydrolyzate by a bioreactor system was studied. The bioreactor system was constructed from three glass columns (the volume of each column was 1L) with a water
jacket,and each column was equipped with a honeycomb ceramic on which Pediococcus halophilus,
Zygosaccharomyces rouxii or Candida versatilis, respectively, was previously fixed.
As the results of operation of single-column bioreactors under the condition of holding reaction time between 30 h and 100 h, 0.9%(w/v) of lactic acid was produced through the column of P.halophilus,
1.9% ethanol and 20ppm 2-phenylethanol through the column of Z.rouxii and 1.8% ethanol and 2.4 ppm 4-ethylguaiacol through the column of C.versatilis. The aeration rate was determined as 0.088vvm to the column of Z.rouxii and 0.10 vvm to the column of C.versatilis, respectively,from the result of alcohol fermentation.
During the operation period, the wash-out cell number from the bioreactor was stable<special>(107-108cell/ml)</special>.
Operation of the bioreactor system constructed from the three column was continually performed over two months and gave good results in both the production of alcohol and the aroma,even though the quality of the soy sauce was not excellent.
The above results show that this bioreactor system can shorten the period of the soy sauce fermentation from 6 months to 2 weeks (one week for preparation of Koji-hydrolyzate, and one week for fermentation).
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 P.halophilus, Z.rouxii, C.versatilisの3種類の固定化バイオリアクターを各々滞留時間30時間から100時間前後で運転した場合に,P.halophilusの固定化バイオリアクターでは総乳酸生成量は平均0.9%(W/V,Z.rouxiiの場合でほアルコールは平均1.9%,2-フェニルエタノールは20ppm前後, C.versatilis の場合ではアルコールは平均1.8%, 4-エチルグアヤコールは滞留時間22時間で2.4ppm得られた。流出菌体量は<special>(107-108cell/ml)</special>と安定していた。通気量は, Z. rouxii の場合0.088vvm,C.versatilis の場合0.10vvmでアルコール生成能が良好であった。2ケ月半の連続運転期間中,乳酸発酵とアルコール発酵は満足行くものであった。
固定化バイオリアクダーによる醤油様調味液の製造法
により従来,発酵,熟成工程に6ケ月を要していたのが
約1週間で発酵工程を終了し,発酵原液の調整に必要な
日数を考慮すると,2週間という極めて短期間で醤油様調味液が得られた。
書誌情報 三重大学生物資源学部紀要 = The bulletin of the Faculty of Bioresources, Mie University

巻 4, p. 187-196, 発行日 1990-03-31
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0915-0471
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10073846
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
日本十進分類法
主題Scheme NDC
主題 498
その他のタイトル
言語 en
値 Studies on Soy‐sauce Production by Bioreactor : Part 2. Studies on Fermentation Condition with Koji hydrolyzate
出版者
出版者 三重大学生物資源学部
ノート
値 Agropedia提供データ
資源タイプ(三重大)
値 Departmental Bulletin Paper / 紀要論文
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