ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 50 大学院生物資源学研究科・生物資源学部
  2. 50C 紀要
  3. 三重大学生物資源学部紀要 = Bulletin of the Faculty of Bioresources, Mie University
  4. 13 (1994)

Physico-chemical Properties of a Suwari Gel from Alaska Pollack Surimi with Iodoacetic Acid Added

http://hdl.handle.net/10076/3004
http://hdl.handle.net/10076/3004
c2edf955-0c27-443f-aa60-99b9b39f91f7
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN100738460001304.pdf AN100738460001304.pdf (383.6 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2007-04-23
タイトル
タイトル Physico-chemical Properties of a Suwari Gel from Alaska Pollack Surimi with Iodoacetic Acid Added
言語 en
言語
言語 eng
キーワード
主題Scheme Other
主題 suwari
キーワード
主題Scheme Other
主題 iodoacetic acid
キーワード
主題Scheme Other
主題 transglutaminase
キーワード
主題Scheme Other
主題 non-covalent protein aggregation
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 ノウサド, アラム AKM

× ノウサド, アラム AKM

en Nowsad, Alam AKM

ja ノウサド, アラム AKM

Search repository
加納, 哲

× 加納, 哲

en Kanoh, Satoshi

ja 加納, 哲

Search repository
丹羽, 栄二

× 丹羽, 栄二

en Niwa, Eiji

ja 丹羽, 栄二

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The physico-chemical properties of a suwai gel from Alaska pollack surimi in the presence of iodoacetic acid (IAA), considered as an inhibitor of transglutaminase (TGase), were studied to assess the contribution of TGase to the setting of fish flesh paste. IAA at more than 0.25% completely inhibited the activity of muscle TGase, decreased breaking force and breaking strain of the suwari gel by about 35%, increased its expressible water by about 30%, and increased the elastic modulus and viscosity beyond values determined from the stress-relaxation curves by about 20%. Cross-linked myosin heavy chain formation was suppressed. From the result that the gel was also obtained in the presence of IAA, it would appear that TGase may not always be required for the setting of surimi paste. Accordingly, the non-covalent thermal aggregation of protein through hydrogen and hydrophobic bonds may possibly be essential to the setting of Alaska pollack surimi.
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 魚肉塩すり身の坐りに及ぼすトランスグルタミナーゼ(TGase)の影響を明らかにするために,その阻害剤として
知られるヨード酢酸(IAA)を加えたスケトウダラ塩すり身を坐らせ,得られる坐りゲルの物性を調べた。ミンチ重
量に対して0.25%以上のIAAを加えると,筋肉中のTGaseは失活し,坐りゲルの破断強度,破断歪みの35%程度の
低下,圧用水分量の30%程度の増加が認められたが,応力緩和では弾性率,粘性率が20%程度増加した。さらにこの
とき,TGaseによって触媒されるミオシン重鎖多量体の形成も抑制された。これらの結果から,坐りにおける
TGaseの意義は非共有結合によって生ずる筋肉タンパク質の網状構造を強化することにあると察せられる。
書誌情報 三重大学生物資源学部紀要 = The bulletin of the Faculty of Bioresources, Mie University

巻 13, p. 25-31, 発行日 1994-12-22
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 0915-0471
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10073846
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
日本十進分類法
主題Scheme NDC
主題 667
その他のタイトル
言語 ja
値 ヨード酢酸を添加したスケトウダラ坐りゲルの物性
出版者
出版者 Faculty of Bioresources, Mie University
ノート
値 Agropedia提供データ
資源タイプ(三重大)
値 Departmental Bulletin Paper / 紀要論文
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-06-19 18:28:23.974749
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3