Item type |
学術雑誌論文 / Journal Article(1) |
公開日 |
2010-03-03 |
タイトル |
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タイトル |
ケイ酸塩ガラスの粘度ガラス転移点及びビッカース硬度に対する微量水分の影響 |
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言語 |
ja |
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言語 |
jpn |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
Silicate glass |
キーワード |
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Other |
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主題 |
Water in glass |
キーワード |
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Other |
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主題 |
Viscosity |
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Other |
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主題 |
Glass transition |
キーワード |
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Other |
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主題 |
Thermal expantion |
キーワード |
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Other |
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主題 |
Vickers hardness |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
journal article |
著者 |
作花, 済夫
松下, 和正
渡辺, 勉
神谷, 寛一
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抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
乾燥窒素中での加熱及び水蒸気の吹き込みによって水含有量がそれぞれ 0.009~0.085 wt% 及び 0.009~0.063 wt% の範囲で変化するソーダ石灰シリカガラス及びアルカリ鉛ケイ酸塩ガラスを調製した. これらのガラスの低温粘度, 熱膨張係数, ガラス転移点及びビッカース強度を水含有量の関数として測定した. 550℃における logη の減少はソーダ石灰シリカガラスでは 0.076 wt% の水含有量の増加に対して, また, アルカリ鉛ケイ酸塩ガラスにおいては 0.054 wt% の水含有量の増加に対して約1であった. 熱膨張係数については水含有量による系統的な変化は認められなかった. ガラス転移温度は上記の水含有量の増加に対して約25℃低下した. ビッカース硬度は水含有量が増すと低下した. すなわち, ソーダ石灰ガラスでは 0.009 wt% の水に対する 480 kg/mm2 から0.085 wt% の水に対する 440 kg/mm2 まで低下し, アルカリ鉛ケイ酸塩ガラスでは 0.009 wt% の水に対する 430kg/mm2 から0.063% の水に対する 395 kg/mm2 まで低下した. これらの性質の変化を水がガラス構造中に弱い切れ目をつくると考えることによって説明した. |
抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
A soda-lime-silica and an alkali lead silicate glass with varying amounts of water between 0.009 wt% and 0.085 wt% and between 0.009 wt% and 0.063 wt%, respectively, were prepared by heating in dried nitrogen and bubbling the water vapor. Low temperature viscosities, thermal expansion coefficients, glass transition temperatures and Vickers hardness of these glasses were measured as functions of the water content. The decrease in logη at 550℃ was abort one for the increase of the water content of 0.76 wt% in the soda-lime-silica glass and of 0.054 wt% in the alkali lead silicate glass. No systematic variation with the water content was observed for the thermal expansion coefficient. The glass transition temperature was lowered by about 25℃ for the increase of the water content mentioned above. The Vickers hardness was lowered with increasing water content ; it decreased from 480 kg/mm2 for 0.009 wt% water to 440 kg/mm2 for 0.085 wt% water for the soda-lime-silica glass and from 430 kg/mm2 for 0.009 wt% water to 395 kg/mm2 for 0.063 wt% water for the alkali lead silicate glass. These changes in properties were explained on the basis of the concept that water produces weak break points in the structure of glass. |
書誌情報 |
窯業協會誌 = Journal of the Ceramic Association, Japan
巻 89,
号 1034,
p. 577-584,
発行日 1981-10-01
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ISSN |
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収録物識別子タイプ |
PISSN |
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収録物識別子 |
0009-0255 |
書誌レコードID |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AN00245650 |
権利 |
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権利情報 |
社団法人日本セラミックス協会 |
権利 |
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権利情報 |
本文データは学協会の許諾に基づきCiNiiから複製したものである |
フォーマット |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
application/pdf |
著者版フラグ |
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出版タイプ |
VoR |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
その他のタイトル |
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値 |
Effects of small amounts of water on the viscosity, glass transition temperature and vickers hardness of silicate glasses |
出版者 |
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出版者 |
窯業協会 |
関係URI |
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関連名称 |
http://ci.nii.ac.jp/naid/110002311740 |
資源タイプ(三重大) |
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値 |
Journal Article / 学術雑誌論文 |