Item type |
学術雑誌論文 / Journal Article(1) |
公開日 |
2007-03-14 |
タイトル |
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タイトル |
養殖ブリに対するペプチド鉄の効果と安全性についての研究 |
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言語 |
ja |
言語 |
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言語 |
jpn |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
ペプチド鉄 |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
養殖ブリ |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
貧血 |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
iron peptide |
キーワード |
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Other |
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主題 |
cultured yelLow tails |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
anemia |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
journal article |
著者 |
若林, 高明
中内, 良介
宮崎, 照雄
窪田, 三朗
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抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
養殖ブリの飼養管理には今だ多くの改善点が残されている。なかでも養殖ブリの貧血を伴う発育低下と斃死は生産性の低下をもたらし, 養殖業界に大きな損害を与えている。桑原, 竹田はベプチド鉄と各種鉄剤とを比較し, 上記の問題の改善にペプチド鉄が有効であると指摘している。そこで本実験では平均魚体重208gの養殖ブリに, 冷凍生餌のコオナゴを餌料としペプチド鉄を鉄〔Fe〕として10 mg, 30 mg(餌料1 kg当り)添加混和したものを効果試験には21日間, 安全性試験では60日間連続給与した。 実験開始時の供試魚の血液性状は総赤血球数(RBC), ヘモグロビン(Hb)量, ヘマトクリット(Ht)値, 血漿総蛋白質(T.P)ともに劣悪な状態を示していたが, ペプチド鉄のFe30 mg区では著明な改善が見られた。さらに安全性試験からMCVでFe投与区が高い値を示し, MCHCでは正の勾配で高い値を示した。また, いずれの組織所見からも副作用を示す問題点はなく, 貧血防止のみならず体質の改善に効果があることが明らかとなった。またFe投与区の刺身の色は天然魚に近い養殖ブリの生産の可能性を示唆している。 |
抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
There are still many aspects to be improved on the management of yellow tail culture. Practically decreased growth and increased mortality due to anemia caused much in economic losses in the fish cultured industry The efiicacy of iron peptide was demonstrated from a comparative study of various iron preparation by KUWAHARA, TAKEDA et al. They suggested that iron peptide was effective on the improvement of productivity in cultured yellow tails. Therefore, in the present study, cultured yellow tails of an average body weight of,208g were fed with frozen raw fish feed "Kohnago", which contained iron peptide to the extent of 10 or 30mg Fe per kg of raw feed, consecutively for 21 days in an efficacy test and for 60 days in a safety test. Hematologic data of cultured yellow tails at the start of the experiment indicated poor red blood cells(RBC), Hemoglobin (Hb), and Hematocrit(Ht) and in plasma total protein (T.P.). However,a remarkable improvement was observed in the group treated with iron peptide, the Fe-30mg group. Moreover, in the safety corroboration test, the Fe treatment groups showed high values in MCV and also in MCHC with a positive correlation. No side-effect was observed in the histopathological findings which indicated the effect of improving constitution as well as prevention of animia. The color of "sashimi" from the Fe dosing groups suggested the capability of production of cultured yellow tails having a natural color. |
書誌情報 |
日本獣医畜産大学研究報告
巻 38,
p. 79-92,
発行日 1989-12-01
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ISSN |
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収録物識別子タイプ |
PISSN |
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収録物識別子 |
0373-8361 |
書誌レコードID |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AN00191904 |
フォーマット |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
application/pdf |
著者版フラグ |
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出版タイプ |
VoR |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
日本十進分類法 |
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主題Scheme |
NDC |
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主題 |
663 |
その他のタイトル |
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値 |
The Study of Iron Peptide on the Effect and Safety in Cultured Yellow Tails |
出版者 |
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出版者 |
The bulletin of the Nippon Veterinary and Zootechnical College |
資源タイプ(三重大) |
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値 |
Journal Article / 学術雑誌論文 |