Item type |
報告書 / Research Paper(1) |
公開日 |
2023-12-22 |
タイトル |
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タイトル |
可視・赤外分光計情報に基づいたワインの包括的品質評価手法の構築 |
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言語 |
ja |
タイトル |
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タイトル |
Development of a comprehensive quality evaluation method for wine based on visible/infrared spectroscopic information |
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言語 |
en |
言語 |
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言語 |
jpn |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
ワイン |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
品質評価 |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
赤外分光法 |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
可視分光法 |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
色彩画像解析 |
キーワード |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
官能評価 |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_18ws |
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資源タイプ |
research report |
著者 |
橋本, 篤
末原, 憲一郎
亀岡, 孝治
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抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
本研究はソムリエの感性を模倣したオプティカル・テイスティング(Optical Tasting)の概念を提唱することを目的としている。「味わいを確認する」ためのワイン(液相)を特徴付ける赤外分光情報解析法,「香りを感じる」ためのワインの蒸散成分(気相)の赤外吸収スペクトル計測・解析法,および,「外観をみる」ためのワイングラス中におけるワインの色彩情報のグラデーション解析法を確立した。さらに,それら解析手法を組み合わせることにより,ワインの総合的な特性を客観的かつ定量的に評価できる可能性が実験的に示された。 |
抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
This study aimed to develop the comprehensive quality evaluation method of wines based on the concept of “optical tasting” that imitates the sensibility of sommeliers by combing the multi-band optical sensing methods. By combining the infrared spectroscopic analysis on characterizing wine (liquid phase) for "confirming the taste", infrared absorption spectral measurement / analysis on the volatile components of wine (gas phase) for "feeling the aroma" and the analysis on the color parameters of the image of wine in the glass for "confirming the appearance", it was experimentally found that the comprehensive characteristics of wine could be objectively and quantitatively evaluated. |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
2019年度~2021年度科学研究費補助金(基盤研究(C))研究成果報告書 |
bibliographic_information |
発行日 2022-05-14
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フォーマット |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
application/pdf |
出版タイプ |
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出版タイプ |
VoR |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
出版者 |
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出版者 |
三重大学 |
出版者(ヨミ) |
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ミエダイガク |
科研費番号 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
19K06314 |
item_8_text_65 |
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Kaken / 科研費報告書 |