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  1. 50 大学院生物資源学研究科・生物資源学部
  2. 50K 科研費報告書
  3. 2022年度

可視・赤外分光計情報に基づいたワインの包括的品質評価手法の構築

http://hdl.handle.net/10076/0002000274
http://hdl.handle.net/10076/0002000274
403c5748-54a8-4ecf-9a4f-1d8b1661ae3e
名前 / ファイル ライセンス アクション
2023RP0094.pdf 2023RP0094.pdf (341 KB)
Item type 報告書 / Research Paper(1)
公開日 2023-12-22
タイトル
タイトル 可視・赤外分光計情報に基づいたワインの包括的品質評価手法の構築
言語 ja
タイトル
タイトル Development of a comprehensive quality evaluation method for wine based on visible/infrared spectroscopic information
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 ワイン
キーワード
主題Scheme Other
主題 品質評価
キーワード
主題Scheme Other
主題 赤外分光法
キーワード
主題Scheme Other
主題 可視分光法
キーワード
主題Scheme Other
主題 色彩画像解析
キーワード
主題Scheme Other
主題 官能評価
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_18ws
資源タイプ research report
著者 橋本, 篤

× 橋本, 篤

ja 橋本, 篤

en Hashimoto, Atsushi

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末原, 憲一郎

× 末原, 憲一郎

ja 末原, 憲一郎

en Suehara, Ken-ichiro

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亀岡, 孝治

× 亀岡, 孝治

ja 亀岡, 孝治

en Kameoka, Takaharu

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 本研究はソムリエの感性を模倣したオプティカル・テイスティング(Optical Tasting)の概念を提唱することを目的としている。「味わいを確認する」ためのワイン(液相)を特徴付ける赤外分光情報解析法,「香りを感じる」ためのワインの蒸散成分(気相)の赤外吸収スペクトル計測・解析法,および,「外観をみる」ためのワイングラス中におけるワインの色彩情報のグラデーション解析法を確立した。さらに,それら解析手法を組み合わせることにより,ワインの総合的な特性を客観的かつ定量的に評価できる可能性が実験的に示された。
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 This study aimed to develop the comprehensive quality evaluation method of wines based on the concept of “optical tasting” that imitates the sensibility of sommeliers by combing the multi-band optical sensing methods. By combining the infrared spectroscopic analysis on characterizing wine (liquid phase) for "confirming the taste", infrared absorption spectral measurement / analysis on the volatile components of wine (gas phase) for "feeling the aroma" and the analysis on the color parameters of the image of wine in the glass for "confirming the appearance", it was experimentally found that the comprehensive characteristics of wine could be objectively and quantitatively evaluated.
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 2019年度~2021年度科学研究費補助金(基盤研究(C))研究成果報告書
bibliographic_information
発行日 2022-05-14
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
出版者
出版者 三重大学
出版者(ヨミ)
ミエダイガク
科研費番号
内容記述タイプ Other
内容記述 19K06314
item_8_text_65
Kaken / 科研費報告書
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Ver.1 2023-12-22 02:12:33.435311
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