WEKO3
アイテム
アルギン酸完全分解酵素を用いた新しいアルギン酸定量分析法の開発
http://hdl.handle.net/10076/0002001010
http://hdl.handle.net/10076/000200101079206752-fcc5-4f51-8650-6f9b0838ccf8
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 報告書 / Research Paper(1) | |||||||||||||
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公開日 | 2024-10-28 | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | アルギン酸完全分解酵素を用いた新しいアルギン酸定量分析法の開発 | |||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | Development of a new method for quantitative analysis of alginate using complete alginate degrading enzyme | |||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
言語 | ||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | アルギン酸 | |||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | アルギン酸リアーゼ | |||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | アルギン酸デオキシ糖 | |||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | DEH | |||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | 定量分析 | |||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | LC/MS | |||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_18ws | |||||||||||||
資源タイプ | research report | |||||||||||||
著者 |
柴田, 敏行
× 柴田, 敏行
× 田中, 礼士
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抄録 | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||
内容記述 | 4-deoxy-L-erythro-5-hexoseulose uronic acid(DEH)は,アルギン酸からエキソ型アルギン酸リアーゼの作用によって生じる唯一の単糖(アルギン酸デオキシ糖)である.この研究では,アルギン酸を含む食品の分析に適用出来るDEHをスタンダードとした新しいアルギン酸の定量分析法を開発することを目的とした.次の二つの研究成果を得た.①アルギン酸分解・資化性細菌ライブラリーからアルギン酸リアーゼを選抜し,アルギン酸をDEHへと完全分解出来るベストミックス酵素を開発した,②LC/MS法によるDEHの検出と分析精度の評価に関する試験し,アルギン酸の定量分析法を決定した. | |||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||
内容記述 | 4-Deoxy-L-erythro-5-hexoseulose uronic acid (DEH) is the only monosaccharide (alginate deoxysugar) produced from alginic acid by the action of exo-alginate lyases. The purpose of this study was to develop a new quantitative analysis method for alginic acid using DEH as a standard, which can be applied to the analysis of foods containing alginic acid. The following two research results were obtained:(1) alginate lyase was selected from the alginate-degrading and assimilating bacterial library, and the best-mixed enzyme capable of completely degrading alginate to DEH was developed, and (2) a quantitative analysis method for alginic acid was completed by testing the detection of DEH by the LC/MS method and the evaluation of analytical accuracy. | |||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
内容記述 | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||
内容記述 | 2020年度~2022年度科学研究費補助金(基盤研究(C))研究成果報告書 | |||||||||||||
bibliographic_information |
発行日 2023-06-12 |
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フォーマット | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||
内容記述 | application/pdf | |||||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||
出版者 | 三重大学 | |||||||||||||
出版者(ヨミ) | ||||||||||||||
ミエダイガク | ||||||||||||||
科研費番号 | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||
内容記述 | 20K02344 | |||||||||||||
item_8_text_65 | ||||||||||||||
Kaken / 科研費報告書 |