Interactions between water and saccharide in food are very important. The water activity coefficient in saccharide-water systems was measured by freezing point depression. Glucose-water systems were used, being ideal solutions. Freezing point depression in these systems was proportional to mole fraction and the accuracy of the experimental data was confirmed. Maltose-water systems behaved as ideal solutions. For two systems, water activity coefficient decreased from 1.0 at mole fractions above 0.02 in sucrose-water systems.
凝固点降下法を用いて糖水溶液の活量係数を測定した。
グルコース水溶液は理想溶液と考えられるので用い,実
験結果より凝固点降下はモル分率と比例し,この実験精
度が確かめられた。マルトース水溶液も理想溶液の挙動
を示した。これら2種類の系に対し,ショ糖水溶液では
モル分挙が0.02以上になると,活量係数は1から漸減し
た。また活量係数を用いて水分収着現象を理論的に考察
することが可能であることがわかった。
雑誌名
三重大学生物資源学部紀要 = The bulletin of the Faculty of Bioresources, Mie University
巻
11
ページ
167 - 176
発行年
1993-12-24
ISSN
0915-0471
書誌レコードID
AN10073846
フォーマット
application/pdf
著者版フラグ
publisher
日本十進分類法
431
その他のタイトル
Measurement of Water Activity Coefficient in Saccharide-water systems by Freezing Point Depression